Pilot van start: fietsen in de binnenstad voortaan toegestaan

Bergse Bode 6 maart 2019 (Hanneke Marcellis)

Wethouder Patrick van der Velden heeft vanmiddag het startsein gegeven voor de pilot Fietsen in de Binnenstad. De komende vier maanden is het legaal om te fietsen in de binnenstad. Daarna wordt de pilot geëvalueerd en wordt het nieuwe fietsbeleid, hoopt de wethouder, officieel doorgevoerd.

Wie door de straten van de binnenstad loopt, komt al regelmatig een fietser tegen. Dat terwijl fietsen in de binnenstad eigenlijk niet toegestaan is tussen 12.00 en 17.00 uur. Juist daarom vindt wethouder Van der Velden de pilot zo’n goed initiatief. “Wat je ziet, is dat het fietsen al lang gebeurt. En dat het ook helemaal geen problemen oplevert, zolang iedereen maar rekening houdt met elkaar.” Bovendien heeft fietsen toestaan in de binnenstad veel voordelen. “Je maakt de binnenstad bereikbaarder. Dat is fijn voor bezoeker, bewoner én ondernemers.”

Regels

Uiteraard hangen er wel verschillende regels aan het beleid. Zo blijft fietsen verboden op de weekmarkt en tijdens evenementen. Ook geldt de pilot enkel voor ‘gewone’ fietsers, en niet voor snorfietsers. Bovendien blijft de fietser wel te gast in het voetgangersgebied. “De slogan is dan ook ‘Fietsen in de binnenstad mag, gewoon op je gemak’. Want een fietser moet zijn snelheid wel aanpassen. Hij blijft te gast.” Als de pilot een succes blijkt, zal het beleid definitief worden. Dat zou dan rond de zomer gebeuren. Om inwoners en bezoekers te informeren over de regels worden gele kaartjes uitgedeeld, en banners en posters opgehangen.

Den Bosch

Het idee voor de fietspilot kwam vanuit de gemeenteraad. Raadsleden namen het college mee naar Den Bosch, om te laten zien hoe fietsen in de binnenstad daar een doorslaand succes is. “Dat moet in Bergen op Zoom ook kunnen. Maar dan is het wel van belang dat Bergenaren zich aanpassen. Zowel de fietsers, als de voetgangers. Als dat niet gebeurt en de reacties niet positief zijn, zal de pilot uiteraard geen vervolg krijgen.”