Aantal aanvragen voor thuishulp rijst de pan uit in Bergen op Zoom: elf weken wachttijd

BN-de Stem 9 juli 2021 (redactie Timo van de Kasteele/foto Getty Images)

BERGEN OP ZOOM – Naast de nog altijd penibele financiële positie, dient zich een nieuw zorgenkindje voor de gemeente Bergen op Zoom aan. Het aantal aanvragen voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), waar bijvoorbeeld huishoudelijke hulp onder valt, rijst de pan uit. Bergenaren moeten elf weken wachten tot een aanvraag in behandeling wordt genomen.

En dat is veel te lang. ,,Het systeem faalt langdurig”, zegt Louis van der Kallen (BSD). ,,Wachtlijsten van elf weken zijn onaanvaardbaar.” Hij begrijpt wel waar het probleem zit. ,,Ambtenaren blijven vragen stellen, opnieuw en opnieuw. Dat vertraagt enorm, waardoor je meer mensen nodig hebt wat weer meer geld kost.”

Achterstanden inlopen

Belangrijkste oorzaak voor die vertraging is gebrek aan goed personeel. Van der Zwan: ,,Plus we werken sinds kort met een ander systeem. Dat proces kost tijd en vraagt om extra capaciteit. Daardoor krijgen we de achterstanden niet of nauwelijks ingelopen.”

De raad eist nu van het college dat het de hoogste prioriteit toekent aan het afhandelen van de WMO-aanvragen. Samen0164 diende daartoe een motie in die raadsbreed werd gesteund. En door in te gaan op het aanbod van enkele zorgaanbieders om die achterstanden weg te werken. ,,Dat gaan we doen”, verzekerde Van der Zwan.

De partij van Reinoud Krijnen vroeg om een maandelijkse rapportages over de voortgang. ,,Daar is simpelweg geen capaciteit voor bij onze wmo-medewerkers. Ik wil ze niet nog eens opzadelen met extra rapportages. De aanvragen hebben onze prioriteit.”