Ongebruikte fietsenstalling kost Bergen op Zoom 18 mille per jaar: ‘Dit snap ik niet als je zo in geldnood zit’
BERGEN OP ZOOM – De ongebruikte fietsenstalling aan de Sint Annastraat kost Bergen op Zoom ruim 18.000 per jaar aan huur. De stad verkocht het pand vorig jaar en huurt het terug. Voor een periode van acht jaar. Maar de stalling sloot eind december.
,,Als je zo in geldnood zit snap ik dit niet.” Dat kritische geluid komt van Piet Bruys van de plaatselijke afdeling van de Fietsersbond. En ook raadslid Reinoud Krijnen van Samen0164 is hoogst verbaasd over deze verspilling van geld. ,,We betalen via de huur de opbrengst gewoon terug”, is de verbaasde reactie van een ander raadslid, Joey van Aken (PvdA).
Bergen op Zoom verkocht de stalling vorig jaar voor ruim 180.000 euro. Want Bergen op Zoom wil af van gebouwen die niet strikt nodig zijn voor de gemeente. Om ‘m voor ruim 18 mille terug te huren. In de veronderstelling de ruimte nog jaren als stalling in te zetten. Maar de Stichting Samen Werken die het personeel leverde stopte ermee. En eind december sloot de stalling.
De gemeente hoopt stilletjes dat wellicht vrijwilligers de voorziening willen draaien. En als dat niet lukt volgen gesprekken met de eigenaar. Over voortijdse beëindiging van het huurcontract. ,,Een fietsenstalling is voor ons als gemeente geen wettelijke taak”, voert woordvoerder Erwin Stander van de gemeente aan. ,,Daar zit het college vrij strak in, maar met vrijwilligers is een ander verhaal.”
Maar die oplossing gaat er niet komen, durft Bruys van de Fietsersbond nu al te voorspellen. ,,Dat gaat niemand doen. Bovendien ligt deze stalling compleet uit het zicht.” Wat hij wel wil? Dat Bergen op Zoom meer aandacht voor het totale fietsparkeren. ,,Autoparkeren is toch ook geen wettelijke taak”, merkt hij schamper op.
Geen veilige plek voor je fiets
De fiets is in zijn ogen in Bergen op Zoom een ondergeschoven kindje. ,,Die 18.000 euro huur kan beter in het fietsparkeren worden gestoken. De binnenstad is nu een grote fietsenstalling, iedereen plempt zijn fiets overal maar neer. Maar er is geen plek om je fiets veilig weg te zetten.”
Wie met zijn dure elektrische fiets naar de stad komt stoot zijn neus. En pakt de volgende keer dan maar de auto ziet Bruys gebeuren. Precies wat niemand wil. En hij kijkt alvast verder. ,,Bergen op Zoom wil het centrum van de voetganger maken.”
Kulargument
Met slimme camera’s en geld van de provincie wil de stad dit uitrollen. Het belang van de fiets om de stad mee in te gaan wordt er almaar groter door voorspelt hij. En het gemis aan goede voorzieningen daarmee ook. ,,De gemeente beweert dat er meer parkeerplekken voor fietsen zijn bijgekomen. We hebben geteld: het zijn er minder.”
En bewaakt is er sowieso niets. ,,Je wordt door de wethouder naar de stalling bij het NS-station verwezen. Een kulargument. Dat doet niemand.”