Boodschap aan een laffe dader

Kijkopbergenopzoom.nl 3-11-2018 (Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Vrijdagavond ontvingen we een e-mail die al snel niet bleek te kloppen. Raadslid Reinoud Krijnen werd er mee in een kwaad daglicht gezet en er werd interne, gevoelige informatie over anderen gelekt. Vandaag werd duidelijk dat het bericht waarschijnlijk alleen naar onze redactie is gestuurd. We hebben een boodschap voor de dader…

Hallo grapjas,
De aanhef van deze openbare brief mag dan nog redelijk luchtig zijn, maak niet de fout te denken dat wij de streek die je ons en een aantal anderen probeerde te leveren licht opnemen. Een fake e-mailadres aanmaken is natuurlijk super makkelijk en via een dienst als Outlook ook heel anoniem te doen, maar dat maakt wat je probeerde te bereiken nog niet tot een klein vergrijp.
Je stuurde onze redactie een bericht als ware je een Bergs raadslid dat een tot nu toe interne kwestie naar buiten wilde brengen. Daarin kopieerde je een aan raadsleden en duoraadsleden gezonden brief van een inwoner, inclusief ondertekening. Die naam had natuurlijk nooit zo naar buiten mogen komen en dat geldt ook voor de naam van het raadslid waar de brief over ging. Of het officieel een schending van de privacy-wetgeving is, mag de politie uitzoeken. Chique is het in ieder geval niet.
Dat je de mail stuurt in naam van een raadslid dat van niets zegt te weten, maakt de kwestie nog erger. Mogelijk zelfs een collega van je, want de oorspronkelijke brief ging alleen naar de leden van de Bergse fracties. Dat maakt het aantal mensen dat toegang had tot deze info aanzienlijk kleiner en zorgt meteen voor de nodige onrust onder de lokale politiek. Integer is anders.
Dat alles werd vrijdagavond ineens ook ons probleem toen die e-mail binnenkwam. Het is bijna beledigend. Had je nu werkelijk verwacht dat we dit klakkeloos over zouden nemen en publiceren? Over wie zegt zo’n aanname het meest? Natuurlijk bespreek je als redactie zo’n gevoelige kwestie eerst met de mensen die het direct raakt. Dus al snel bleek dat het een uiterst onfrisse beschadigingsactie betreft. Van iemand die blijkbaar in de veronderstelling is dat wij daar wel vatbaar voor zouden zijn.
 Welnu, het tegendeel is waar. Indien nodig werken we daarentegen wél met alle plezier mee aan een onderzoek, bijvoorbeeld van het oorspronkelijke mailbericht, dat moet leiden tot de dader van deze laffe streek. En als laatste een tip: Geef jezelf aan, want ontdekt word je toch. Het scheelt misschien nog iets in wat er overblijft van hoe mensen over je denken.