Zes maatregelen tegen eikenprocessierups

Bergse Bode 4-11-2019 (Remco Vermunt, foto Wijnand Nijs)

BERGEN OP ZOOM – De gemeente Bergen op Zoom gaat zes verschillende maatregelen inzetten om ervoor te zorgen dat we komend jaar (als het goed is) minder last hebben van de eikenprocessierups. Dat laat wethouder Patrick van der Velden weten op vragen van Reinoud Krijnen van de lokale partij Samen 0164.

Nederland werd afgelopen zomer geteisterd door de eikenprocessierups. De haartjes van deze beestjes zorgen voor enorme jeuk en dat hebben we aan den lijven kunnen ondervinden. De overlast van de eikenprocessierups is volgens wethouder Van der Velden het gevolg van een verstoorde biodiversiteit. “Dit houdt in dat er geen of te weinig natuurlijke vijanden van de rups zijn waardoor de ontwikkeling min of meer vrij spel heeft.”

Proef

Om de overlast van de rupsen te beperken wordt daarom gezocht naar verschillende maatregelen om die biodiversiteit weer te stimuleren. Verschillende gemeenten hebben al een aantal maatregelen uitgeprobeerd en de resultaten zijn veelbelovend. “Meer bloemen, bloeiende planten en nestkastjes voor vogels en vleermuizen kunnen een oplossing zijn voor de overlast van de eikenprocessierups”, aldus de wethouder. De conclusies zijn echter nog wel onder voorbehoud.

Maatregelen

Toch gaat de gemeente zes maatregelen doorvoeren om de biodiversiteit te vergroten en te stimuleren. Zo wil de gemeente meer nestkasten ophangen én uitgeven voor vogels die de rupsen opeten. Daarnaast moeten er ook nestkasten worden aangebracht voor vleermuizen. Zij eten met name nachtvlinders, waaronder ook de vlinders van de eikenprocessierups.

Extra bloemen

In de directe omgeving van eiken wil de gemeente extra bloemenmengsels inzaaien en planten, zodat natuurlijke vijanden zoals wespen en vliegen worden gelokt. Door bermen en grasvelden minder te maaien, moet het aantal bloeiende planten eveneens toenemen. “Hierbij zijn we kritisch op mogelijke overlast door ongewenste uitzaaiing naar de omgeving en mag de verkeersveiligheid niet in gevaar komen (uitzicht)”

Bestrijding

De laatste twee maatregelen zijn het terughoudend zijn met het aanplanten van eiken in het algemeen én er wordt nog onderzocht of de eikenbomen die er al wel staan ingespoten kunnen worden met een biologisch bestrijdingsmiddel. “We moeten rekening houden met het gegeven dat het een aantal járen duurt voordat er voldoende biodiversiteit is opgebouwd.” Het kan dus zomaar zijn dat we komend jaar weer gewoon moeten krabben.